pirmdiena, 2010. gada 26. aprīlis

Latvijas Žurnālistu savienībā bez pārmaiņām

Viena no šodienas top ziņām nozarē ir nule publicētais Latvijas Žurnālistu savienības (LŽS) saraksts, kurā minēti nominanti labākā žurnālista titulam par pagājušajā gadā paveikto. Lasu ziņu Diena.lv un secina, ka nekas šīs profesionālās apvienības darba stilā diemžēl nav mainījies. 

Nu jau kādu laiku esmu prom no žurnālistu vides, bet kā nekā bakalaura grāds šajā nozarē uzliek savus pienākumus, tāpēc cenšos sekot līdzi notiekošajam. Kad es studēju žurnālistiku, ļoti aktīvas diskusijas bija par profesionālās organizācijas lomu, kas gadu gaitā bija kļuvusi nemanāma, un daži publiskie pasākumi bija viss, ar ko LŽS nodarbojās. Man ilūzijas par savienību zuda brīdī, kad augstskolā bija jāraksta darbs par žurnālistu ētiku. Tobrīd ētikas kodekss bija rodams,  tikai aizdodoties uz savienību. Aizdevos un tiku pie ētikas kodeksa... šķībi nokopēta uz vienas A4 formāta lapas. 



Atgriežoties pie saraksta, ko es apskatīju Diena.lv, izskatās nekas nav mainījies. Tā ir preses relīze vai žurnālista neizdarība? No teksta tiešām nav saprotams, vai apbalvošana notikusi vai vēl notiks. Tāpēc apakšā publicēts teksts (labota -  balvai šobrīd noteikti tikai nominanti, nevis tās jau pasniegtas). Laikam jau nekā citādāk šo informāciju nav iespējams paust. Nākamais: "žūrija piecu cilvēku sastāvā - J. Paiders, Dace Andersone, Ligita Azovska, Miervaldis Mozers un Olga Pavuka." Vai tad J. Paideram nav vārds? Vēl viena lieta - grupēšana. Es saprotu, ka jautājums par to, vai blogeris ir uzskatāms par žurnālistu, joprojām nav atbildēts. Tāpēc par labāko žurnālistu IT un jauno tehnoloģiju jomā izvirzīts gan blogeris, gan žurnālists. Varbūt blogeri tomēr būtu pelnījuši atsevišķu kategoriju? Man šķiet, ka mums ir ļoti kvalitatīvi blogi, īpaši dažādās nozarēs, kas ne reizi vien ir veiksmīgi konkurējuši ar žurnālistu savārstījumiem. Protams, labi, ka savienība vispār ir pamanījusi blogeru esamību.

Nobeigumam pašlaik labākais joks, ko Māris Antonevičs publicējis savā Tvitera kontā: " LŽS nominācijai "Labākais žurnālists ekonomikā" nominējusi LA pārstāvi, kas par ekonomiku nemaz neraksta. Smieklīgi!" Mjā.. Šis viss tomēr drusku pārsteidzo, vēlreiz pārksrienot pāri žūrijas sastāvam. Lasītāji arī nav muļķi - vērtējums par rakstu -39. Ceru, ka savienībai ir vismaz kauns par šo.   

2 komentāri:

  1. Nu ko lai saka, es jau arī nobrīnījos, kā Dienas žurnāliste vispār varēja atļauties tik zemisku, publiski nepieņemamu kļūdu izdarīt tādā rakstā. Viņa tak raksta par savu profesiju un nemaz nezina, vai balva jau ir pasniegta, vai tikai būs.
    @mrserge «Sakritība labojot rakstu, kas parāda to, cik ļoti žurnālistus LV interesē sava aroda augstākais apbalvojums. http://www.diena.lv/a/lH6UOO»

    AtbildētDzēst
  2. Paldies par saiti. Visādi brīnumi ir redzēti, bet nu šāds virsraksts un pamatojums balvai: "Žurnālistu savienība: Daukšte un Sloga izvirzītas apsūdzību dēļ"...... ir ko vērts. Vienkārši nav komentāru.
    Raksts rodams šeitan http://www.diena.lv/lat/politics/hot/zurnalistu-savieniba-par-ieguldijumu-preses-brivibas-veicinasana-apbalvo-dauksti-un-slogu

    AtbildētDzēst