pirmdiena, 2016. gada 18. aprīlis

Minskas Reklāmas un mārketinga festivāls Belij Kvadrat. 1. diena

Pavisam trīs kopumā jau diezgan vērtīgas, interesantas un citādākas dienas festivālā ir pavadītas. Citādākas kā ierastajos festivālos Eiropā. Pirmajā dienā tiešām nācās pierast pie ne tik šķietami loģiskas lietu kārtības, kas piederētos starptautiskam festivālam. Piemēram, bez krievu valodas tur nav ko darīt. Šo lietu pārspriedu arī ar organizatoriem. Viņi piekrita, taču laikam nav vēl īsti gatavi pāriešanai uz angļu valodu. Par to liecina kaut vai rokas pacēlušo skaits ar vēlmi pēc austiņām, lai dzirdētu ārzemju lektoru stāstītā tulkojumu. 

Pie šī festivāla īpatnībām vēl varētu pieminēt to, ka nav pusdienas paužu. Vispār nav programmā tādas. Un kafijas pauzes ir noteiktos laikos. Dalībnieka somā milzīgs daudzums makulatūras, čipsu paciņa un daži musli batoniņi. Labi vēl, ka 1. stāvā cep pankūkas. To gan jūt visa festivāla teritorijā :) Tik daudz par praktiskām lietām.

Tagad par programmu. Uz festivālu noteikti ir vērts aizbraukt, lai redzētu un dzirdētu runātājus un piemērus no Krievijas un Baltkrievijas. Piemēri ir interesanti, jo, lai arī dzīve te notiek citādāk un nav tik moderna, internets ir ieviesis savas korekcijas, un cilvēki mēģina sekot vispārējām tendencēm. 

Pirmajā festivāla dienā akcents bija uz zīmolvedību. Gribētos atzīmēt divas prezentācijas. Viena ir no Baltkrievijas aģentūras Aida Pioneer, kas izstrādājusi arī festivāla jauno identitāti. No aģentūras bija divi runātāji - Sergey Sima un Dmitri Apolenis. Mans kompliments šiem kungiem par realitātes piešķiršanu teorijām. Respektīvi, par zīmolvedību ir daudz teoriju, taču praksē ir ļoti grūti pateikt, kurš ir labs zīmols un kurš ir slikts. Arī klasiskā mārketinga segmentācija nestrādā. Sergey minēja piemēru, ka rūpnīcas strādnieks Vasja plkst. 22.00, kad sākas alus reklāmas, jau guļ, taču viņš patērē alu. Protams, te varam strīdēties par to, vai viņš ir tā alus auditorija, ko reklamē televīzijā. Viennozīmīgi tas nav, taču šie kungi dod priekšroku auditorijas dalīšanai pēc arhetipiem. Respektīvi konkrētu tipu vieno konkrētas vērtības un tādējādi ir iespēja diezgan konkrēti vizualizēt patērētāju. Tajā brīdī top skaidra mērķauditorija.   

Nākamais izaicinājums mūsdienu zīmolvedībā ir produkta un zīmola pozicionēšanas savienošana - tā, lai abi šie lielumi papildina viens otru. Abi kungi minēja, ka nereti uzņēmuma zīmols ir radīts ar vienām vērtībām, kuras nekomunicē produkts. Šādos gadījumos viņi iesaka izmantot metaforas - vienkārši atbildēt uz jautājumu: mēs esam kā kas? Iespējamie atbilžu varianti ir:

Personība:



Dzīva būtne:


Objekts - šajā gadījumā varavīksne:


Abstrakta izpratne:



Šo kungu stāstījumu papildināja cita lekcija no Denis Shlesberg, kuram ir gan sava zīmolvedības aģentūra Krievijā Artonika, gan arī viņš ir Krievijas Zīmolvedības aģentūru asociācijas biedrs. Viņš uzskata, ka uz koorporatīvo zīmolu jāskatās no trim dimensijām - zīmols ir gan piegādātājs, gan partneris, gan darba devējs. Denis atzīmēja, ka šobrīd īpaši moderni ir pievērst uzmanību zīmolam kā darba devējam, kad zīmola komunikācijā pirmām kārtām tiek iesaistīti uzņēmuma darbinieki. 

Rādīja jau Baltkrievijas reklāmas ar. Jāpiebilst, ka šobrīd Baltkrievijā ir krīze. Runājot ar vietējiem par biznesu, tāda sajūta kā pie mums 2008. gadā. Reklāmas budžeti tiek apgriezti un jādomā, kā visu darīt lēti un efektīvi. "Mārketinga bez budžeta nav. Mārketings var būt tikai ar kaut vai nelielu, bet budžetu," tā savā lekcijā teica Baltkrievijas aģentūras Drive Media partnere Nataliya Krashevskaya. Te daži interesanti piemēri no vietējām reklāmām.

Vīrusreklāma. Kolorīts pāris ar jaunajiem čipsiem. Beigās pat labutēni ir pieminēti :) Čipsi, starp citu, Baltkrievijā ir ļoti garšīgi:



Un kā nu bez zvaigznēm desu reklāmās:



Šis bez komentāriem :)

1 komentārs: